Welcome at the website of the Ensemble Nicolae Pirvu

 

 


 

 Roemeens Ensemble Nicolae Pirvu

Opgericht in 1987 in Den Haag door en rond de  gelijknamige panfluitist.  De leden van het ensemble behoren tot de absolute muzikale top, ieder met een internationale carrière in zowel de klassieke als de folkloristische muziek.

Nicolae Pirvu - panfluit, leiding

Geboren in Seaca de Câmp (regio Oltenië, zuidwest Roemenië. Leerde al heel jong zichzelf accordeon spelen. Door in lokale horecagelegenheden te gaan spelen probeerde hij wat zakgeld te verdienen. Op 14-jarige leeftijd ging hij op advies van een oom naar het muzieklyceum in Boekarest waar hij panfluitles kreeg van de fameuze Fănică Luca (1894-1968).

                         Bovenste rij v.l.n.r.: Nicolae Pirvu, Gheorghe Zamfir, Mamaia  Lica, Constantin   Dobre, Fănică Luca, onder v.l.n.r.: Constantin Radu en Constantin Popescu.

Als 17-jarige trad Nicolae toe tot het Folkloristische Orkest van de Roemeense Marine. Later speelde hij ook in andere Roemeense orkesten als  Rapsodia Romana en het Staatsensemble van Benone Damian. Buitenlandse tournees brachten hem naar België, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, en naar Nederland waar hij in 1971 zijn eerste plaatopname maakte. Ook speelde hij voor de TROS de herkenningsmuziek voor het programma Ter land, ter zee en in de lucht.

De contacten met Nederland bleven. Zo werkte hij in het kader van een uitwisselingsproject een half jaar als gastdocent op een conservatorium. Daarnaast speelde hij in het orkest van Andrei Serban en deed hij enkele tv-optredens, onder meer samen met de bekende zangeres Thérèse Steinmetz.

In 1984 vestigde hij zich definitief in Nederland. Vanaf dat moment maakte hij er zijn roeping van om de Roemeense volksmuziek in het algemeen en de nai oftewel de panfluit in het bijzonder in Nederland te promoten. Tot aan de fusie met het Amsterdamse conservatorium (1999) gaf hij panfluitles aan het conservatorium in Hilversum en later ook aan 'Het Koorenhuis', Centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag, waar hij nog steeds werkzaam is. Verder is hij al een aantal jaren gastdocent bij het Sommerseminar in het Zwitserse Arosa, georganiseerd door de Dajoeri-Panflötenschule in Langnau am Albis.

Intussen heeft Nicolae Pirvu niet alleen de Roemeense volksmuziek in Nederland „op de kaart gezet”, ook heeft hij een reeks leerlingen opgeleid waarvan een aantal intussen zelf ook landelijk en/of internationaal beroemd is geworden, zoals Esti-Fiona Fischer (Esther Eberhart), Noemy Geibreen-de Koning, Noortje van Middelkoop, Liselotte Rokyta-Fennema, de organist Jacob Schenk, Matthias Schlubecken Claire Smoorenburg.

Met zijn panfluit betovert én tovert hij. Hij laat het instrument huilen, lachen, vleien en verhalen vertellen. Met zijn fabelachtige techniek, zijn diep gewortelde gevoel voor timing - essentieel voor het spelen van de Roemeens ballade, de doina - zijn markante verschijning en zijn opmerkelijke presentatie krijgt en houdt hij vanaf de eerste noot zijn publiek aan zijn voeten. Waar hij optreedt, solo, met ensemble, met andere orkesten als bijvoorbeeld de Koninklijke Marinierskapel, overal oogst hij eclatante successen.

 


 

Tekst: Frans van Wijck, Reeuwijk

 

Best resolution 1024 x 764                                                            Contact Email ons : info@pirvu.nl

                                                                            

 

  

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

                            Home | Contact                               

                                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                          Webmaster & Design R. de Gelder - http://www.rondegelder.nl